Ziua Mondială a Sănătății – 7 Aprilie 2017 Depresia – “Rupe bariera tacerii”!

ZIUA MONDIALA A SANATATII 7 aprilie 2017 DEPRESIA! Nu rămâne tăcut, vorbește!

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bistrița Năsăud, în colaborare cu Agenția Națională Antidrog Bistrița-Năsăud, organizează în perioada 07 – 17 aprilie 2017, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie (zona industrială a orașului, cabinete de medicina școlară și alte unități medicale etc.).

Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale depresiei precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament (deşi acesta este ieftin şi disponibil), fac din ea o problemă de sănătate publică majoră – cu atât mai mult cu cât afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.

OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931.000 de cazuri).

Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei.

Prin activităţile preconizate, dorim să sensibilizăm populaţia generală asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi

asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.

Cu acest prilej, promovăm sloganul OMS „Depresia: să atăm de vorbă” şi materialele informative aferente aflate pe website-ul http://www.who.int/campaigns/world-healthday/2017/en/

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Direcția de Sănătate Publică prin Compartimentul de Educație și Promovarea Sănătății.

TEMA campaniei:Importanţa comunicării în profilaxia şi tratarea depresiei

– Depresia afectează persoane de vârste şi categorii sociale diferite în toate ţările din lume.

– Depresia determină tulburări psihice cu consecinţe devastatoare asupra relaţiilor familiale şi sociale, asupra abilităţii de susţinere a existenţei.
– Depresia poate conduce la sinucidere.
– Depresia poate fi prevenită şi tratatăprin comunicare.

SCOPUL campaniei – Schimbarea percepţiei bolilor mentale, inclusiv a depresiei, ca stigmate, printr-o informare corectă.

OBIECTIVELE campaniei

Creşterea numărului persoane depresive care solicită şi beneficiază de ajutor

– Informarea publicului general asupra depresiei, asupra cauzelor şi consecinţelor acesteia, inclusiv suicidul, asupra disponibilităţii mijloacelor de prevenire şi tratament.
– Implicarea familiei, prietenilor, colegilor, a comunităţii în sprijinirea persoanelor cu depresie.

Perioada de derulare –7 –17 aprilie 2017

Sloganul campaniei naţionale – “Rupe bariera tăcerii”

MESAJE CHEIE

– Depresia este cea mai comună boală psihică, afectând persoane de toate vârstele şi categoriile sociale din toată lumea.
– Riscul pentru depresie creşte odată cu sărăcia, şomajul, evenimente negative de viaţă (decese, divorţuri, boli grave), alcoolismul, consumul de droguri.
– Are efecte devastatoare asupra existenţei, putând conduce la suicid.
– Depăşirea stigmatului asociat depresiei va creşte numărul celor care cer ajutor.
– Comunicarea cu persoane în care ai încredere poate fi primul pas spre vindecare.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

”Ziua porților deschise” la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

În data de 11 aprilie 2017 Consiliul Județean Bistrița-Năsăud împlinește 25 de ani de la înființare. Astfel, marți 11 aprilie

Close