Volumul „Luduş o istorie neterminată” a fost lansat la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” Luduş

Vineri, 20 ianuarie, în Sala Mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” Luduş a avut loc lansarea cărţii „Luduş o istorie neterminată” a profesorului Adrian Marius Olaru. Alături de autor, la eveniment au fost prezenţi primarul oraşului Luduş, prof. Ioan Cristian Moldovan, prof. Ana Pandrea – moderatorul evenimentului, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din localitate, prof. Alina Buduşan, arhivistul Teofil Petrovan, precum şi un numeros public iubitor de cultură.

Cu acest prilej, primarul Cristian Ioan Moldovan a ţinut să-l felicite pe autor pentru munca de cercetare pe care a depus-o în realizarea acestei lucrări, pe care o consideră drept unul dintre cele mai elocvente documentare istoriografice ale oraşului Luduş. Sunt convins că lucrarea profesorului Adrian Olaru aduce un plus de valoare patrimoniului cultural al oraşului nostru, constituindu-se într-un document de mare însemnătate atât pentru cercetătorii în domeniul istoriei, cât şi pentru fiecare luduşean care doreşte să cunoască mult mai profund istoria locului natal. Îl felicit şi îi doresc mult succes în continuare , a mai adăugat primarul Cristian Ioan Moldovan.

 

 

Nu există loc fără istorie

Volumul abordează, în cele peste 560 de pagini, istoria localităţii Luduş din cele mai vechi timpuri şi până la sfârşitul secolului XX, printr-o viziune nou, modernă, complinitoare, fără însă a avea pretenţia epuizării temei alese, de aici reieşind chiar titlul lucrării. După cum mărturişte însuşi autorul, „lucrarea a pornit de la descrierea pe care Orban Balazs a făcut-o în lucrarea „Descrierea Ţinutului secuiesc (1868 – 1873)” şi anume că trecutul acestui sat (n.n. Luduş) este fără pretenţii, istoria nu a notat nimic despre el care să merite să fie amintit (…). Am luat această afirmaţie ca pe o provocare personală, deoarece nu mi s-a părut posibil să existe un loc fără istorie.

 

 

Şi astfel s-a născut pasiunea pentru cercetarea documentelor vechi referitoare la oraşul Luduş, pornit iniţial ca un proiect online numit „Luduşul vechi”, care, după scormonirea în adâncurile arhivelor şi acumularea de documente şi informaţii, s-a concretizat şi în forma tipărită. Chiar dacă Adrian Marius Olaru, profesor de fizică şi informatică în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Luduş, este luduşean doar prin „adopţie”, stabilindu-se în localitate acum mai bine de trei decenii, după terminarea studiile universitare, a ajuns să iubească acest „târg provincial prăfuit, în care viaţa curge domol, ardeleneşte”, iar această dragoste l-a îndemnat să pătrundă până în cele mai îndepărtate timpuri ale sale, ghidat de rigoarea ştiinţifică şi precizia chirurgicală de a anambla, ca într-un joc de puzzle, pentru a ajunge la o întregitoare şi elocventă viziune de ansamblu asupra istoriografiei luduşene.

 

 

Lucrarea „Luduş o istorie neterminată” este dedicată, după cum mărturiseşte prof. Adrian Marius Olaru „tuturor luduşenilor, trăitori aici sau peste mări şi ţări, născuţi sau veniţi de-un timp mai lung ori mai scurt în urbe, care preţuiesc şi le pasă de acest oraş!”.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

“Ziua Culturii Maghiare” la Luduş

Duminică, 22 ianuarie 2017, va avea loc o nouă ediţie a “Zilei Culturii Maghiare”, la Casa de Cultură “Pompeiu Hărăşteanu”

Close