Pregătiri pentru sezonul de iarnă la Turda

Comitetul Local Pentru Situații de Urgență s-a reunit în această dimineață la Primăria Municipiului Turda pentru a stabili toate măsurile care se impun în vederea pregătirilor pentru sezonul de iarnă.

Curățarea drumurilor din municipiu, în cazul căderilor de zăpadă sau formării de polei, se va efectua conform unui program, de către – Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (pe DN 15 sens giratoriu – ieșire Turda spre Câmpia Turzii pe o lungime de 2,5km) și de către SC Domeniul Public SA (pe străzile municipiului Turda, în funcție de priorități).

Primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei a solicitat reprezentanților SC Domeniul Public SA să facă toate demersurile necesare în cazul în care se impune suplimentarea utilajelor de deszăpezire, prin subcontractarea unor firme.

Asociațiile de locatari și societățile comerciale au obligația de a participa la curățarea permanentă a zăpezii și a poleiului de pe trotuare, pentru asigurarea desfășurării normale a circulației pietonale.

În cazul producerii unor fenomene meteorologice periculoase cum ar fi scăderea temperaturilor și căderi abundente de zăpadă ,însoțite de intensificări ale vântului, la nivelul municipiului Turda au fost instituite mai multe spații de relocare, cazare și hrănire a persoanelor fără adăpost sau surprinse în trafic de fenomene meteorologice periculoase. În cazul persoanelor fără adăpost au fost stabilite două spații pentru cazarea și hrănirea acestora: Centrul de urgență pentru persoane fără adăpost, str. Avram Iancu nr.12 și Spitalul Municipal Turda. În cazul persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomene meteorologice periculoase, au fost stabilite patru spații pentru relocarea, cazarea și hrănirea acestora: Colegiul Tehnic dr. I. Rațiu, Colegiul Tehnic – str. Basarabiei nr.48, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu și Colegiul Emil Negruțiu.

În situații de urgență, începând cu data de 15 noiembrie, toți cetățenii vor putea apela numărul de telefon 0728287513 al SC.Domeniul Public SA., la care va exista permanență.

De asemenea, primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei a cerut suplimentarea cu două paturi la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal pe perioada sezonului rece.

PLAN DE MASURI

PENTRU ÎNLĂTURAREA EFECTELOR NEGATIVE

PROVOCATE ÎN CAZUL CADERILOR DE ZAPADA SI APARITIEI POLEIULUI

ÎN MUNICIPIUL TURDA PENTRU PERIOADA

Noiembrie 2016 – Martie 2017

 

I. ACTIVITĂŢI GENERALE.

1. Premergătoare sezonului de iarnă 2016-2017.

a. Se vor efectua controale la instalatiile de alimentare cu energie electrica ,gaze si apa potabila de pe raza municipiului in vederea asigurarii unei bune alimentari a populatiei cu aceste utilitati pe timpul sezonului rece.

b. Se va proceda la efectuarea operatiunilor de toaletare a arborilor care se afla in contact cu retelele de distribuire a energiei electrice ,in vederea asigurarii zonei de protectie pentru liniile electrice , in cazul depunerilor de gheata ,zapada sau chiciura.

c. Se vor verifica şi pune în funcţiune toate mijloacele mecanice prevăzute în planurile proprii de deszăpezire .

d. Pentru utilajele cuprinse în planurile de deszăpezire se vor constitui stocuri minime de carburanţi , lubrifianţi şi piese de schimb .

e. Consumarea stocurilor constituite , se va face numai în cadrul acţiunilor de intervenţie şi la aprobarea conducătorului unităţii .

f . Se va verifica sistemul de înştiinţare-alarmare pentru asigurarea alarmării în timp util a cetăţenilor si unitatilor economice din municipiul Turda , asupra eventualităţii producerii unor fenomene meteorologice periculoase .

g. Se va intensifica activitatea de control tehnic de specialitate la instituţiile publice din municipiul Turda pentru asigurarea bunei funcţionări a instalaţiilor şi sistemelor de încălzire , precum şi a mijloacelor tehnice şi de prevenire a incendiilor .

h. Pregătirea cetăţenilor municipiului Turda în scopul participării active , alături de forţele specializate în cazul căderilor masive de precipitaţii sub formă de zăpadă prin înlăturarea nămeţilor şi deblocarea străzilor .

2. Pe timpul sezonului de iarnă în cazul aparitiei feneomenelor meteorologice specifice : căderi de zăpadă , aparitia poleiului .

a. Fiecare unitate economică de pe raza municipiului Turda asigură circulaţia pe căile de acces din zona sa şi din incinta prin curăţarea şi transportul zăpezii pentru a nu se produce perturbări în desfăşurarea proceselor de producţie .

b. Asociaţiile de locatari , societăţile comerciale , participă la curăţarea permanentă a zăpezii şi combaterea poleiului pe trotuare pentru asigurarea desfăşurării normale a circulaţiei pietonale în condiţii de siguranţă .

c. Cetăţenii apţi de muncă participă la acţiunile declanşate pentru combaterea fenomenelor meteorologoce periculoase specifice sezonului de iarnă la solicitarea Primarului şi a Consiliului Local .

d. Deţinătorii de utilaje şi atelaje participă la acţiunile de combatere a fenomenelor meteorologice periculoase pe timp de iarnă în sectoarele stabilite de către Consiliul Local al municipiului Turda .

e. Instituţiile , agenţii economici asigură în permananţă după orele de program şi în zilele nelucrătoare ofiţeri de serviciu instruiţi pentru a acţiona în combaterea fenomenelor de iarnă .

II . ACTIVITĂŢI SPECIFICE.

1. Premergătoare sezonului de iarnă 2016-2017.

a. Evaluarea resuselor tehnice şi umane existente la dispoziţia SC Domeniului Public SA Turda si CNADR regionala Cluj pentru intervenţie la deszăpezire şi stabilirea măsurilor pentru menţinerea lor operativă .

b . Actualizarea planurilor de cooperare dintre Poliţia Locala Turda , Serviciul Circulaţie Poliţia Turda şi SC Domeniul Public SA Turda în scopul prevenirii populaţiei şi limitării urmărilor potenţialelor fenomene negative ce se pot produce în sezonul de iarnă 2016-2017.

c. Intensificarea activităţilor de control tehnic de specialitate la instituţiile subordonate Consiliului Local Turda pentru asigurarea bunei funcţionări a instalaţiilor şi sistemelor de încălzire , precum şi a mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor .

2. Pe timpul sezonului de iarnă în cazul producerii unor fenomene meteorologice specifice( zapada , polei ) .

Curatarea drumurilor din municipiu in cazul caderilor de zapada sau formarii de polei se va efectua conform unui program dupa cum urmeaza :

 

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania regionala Cluj intervine pe DN 15 sens giratoriu (Catedrala Oprisani)-iesire Turda spre CampiaTurzii pe o lungime de 2,5 km.

 – punct de lucru : sediul depozitului Kaufland.

– utilaje : autobasculanta cu lama si raspanditor de material antiderapant – 5 buc

  buldoexcavator cu cupa –1 buc.

  incarcator – 1 buc.

  autoutilitara mixta – 1 buc.

– personal : muncitori – 4 pers.

  operatori utilaje – 6 pers.

– personal de coordonare : – ing.Moldovan Raul.

 

SC Domeniul Public SA Turda intervine pe străzile municipiului Turda, in functie de prioritati, astfel :

Zona I : pe o lungime de 12,6 km.

  -str.Clujului,str.SimionBarnutiu,str.AndreiMuresanu,str.AvramIancu,sens giratoriu(Teatrul municipal),P-ta Republicii,P-ta 1 Dec.1918,str.Libertatii,P-ta Romana, sens giratoriu (P-ta Romana),str.Stefan cel Mare,sens giratoriu SC Electroceramica,Calea Victoriei, sens giratoriu (Catedrala Oprisani).

– sens giratoriu P-ta Romana – iesire Turda spre Alba Iulia

– Str.Andrei Saguna,str.Gh. Lazar,str.Axente Sever .

– Str.dr.Ioan Ratiu , str.Gh. Baritiu, str. I. Corvin ,str.Bucovinei ,str.G-ral Dragalina ,str. Crisan ,str. Traian, str. G. Cosbuc, str. Mihai Eminescu ,str. Nicolae Iorga.

 

Zona II : pe o lungime de 14,7 km.

-Str. Castanilor ,str.Fragariste inclusiv accesul la Salina Turda, str.Agriculturii , str.Viilor, str.Barbu Lautaru, str. Drumul Ceanului, str.Livezilor, Str. Romană, Str. Pictor T.Aman, Str. Cocoşului, Str. I. I Russu, str.Turturelelor

 

– Str.22 Decembrie 1989, str.Fabricii , str.Constructorilor ,str.Plopilor , str.Aviatorilor, str.I Opris, str.Rapsodiei, str.Baladei, str.Hategului, str.Lotus, str.Macilor, str.Lianelor, str.Tineretului , str.Mihai Viteazul, P-ta Basarabiei, A I Cuza, Tunel si str.Salinelor

Zona III :

strazile din cartier Oprisani care nu fac parte din prioritatea I sau II,

– alte străzi secundare din municipiul Turda in functie de necesitati, astfel încât să se asigure desfăşurarea optimă a traficului auto şi pietonal .

Utilaje :

– IVEKO TRAKER – autobasculanta 24 to – dotata cu o lama montata în partea din faţă a autobasculantei si răspânditor material antiderapant – 1 buc. – Cj 54 DPT

– Buldoexcavator – asigură încărcarea cu material antiderapant si interventia pe strazi inguste – 2 buc – Turda 111 si Turda 228.

– Tractor rutier cu plug pentru zapada – 1 buc.

– Autobasculanta 10 to -1 buc. Cj 32 DPT –se poate imprastia material antiderapant

– Autobasculanta 16 to – 1 buc. – Cj 31 DPT / dotata cu lama zapada si salarita mecanica .

– Autogreder – 1 buc – va acţiona numai în cazurile de căderi abundente de zăpadă .

– Buldoexcavator cu lama – 1 buc.Turda 272.

– Autoutilitara tip Ford – 1 buc. – deplasari in teren – Cj 05 DPT.

– Camion SAVIEM – rezerva pentru imprastiat antiderapant . – Cj 33 DPT.

Asigurarea cu material antiderapant la 21.10.2016 .

– Sare 10 to.

– Nisip 500 to.

– Amestec sare cu nisip 1/3 200 to.

– Carburant – 20 to.

Asigurarea cu personal de specialitate.

– Ofiţer de serviciu si comandament permanent – incepand cu 15.11.2016 , conform unui grafic lunar care va coordona intreaga activitate de deszapezire la nivel de municipiu pe baza observatiilor provenite in urma monitorizarii sau a sesizarilor efectuate de angajati ai Politiei sau Politiei Locale .

– Servanţi – Echipe formate din 3 muncitori – permanent incepand cu data de 15.11.2016 conform unui grafic lunar.

– Personal angajat si personal beneficiar al Legii 416/2001, care vor asigura deszăpezirile şi combaterea poleiului, manual, pe urmatoarele zone:

              – Statiile Bus – de pe arterele principale – 40 statii

                              – de pe arterele secundare – 6 statii

                              – din zona turistica – 8 statii

– Trecerile de pietoni situate in vecinatatea statiilor de autobuz sau a unitatilor de invatamant.

– Trotuarele din zonele : – str.P-ta Republicii , P-ta 1 Decembrie 1918 ,P-ta Romana si str. Libertatii , Str.A Sever, Gh Lazar, Sulutiu si Andrei Saguna, str.Castanilor ( partial )

                                                         – Str. Tineretului si str. Calea Victoriei

  – Str.Avram Iancu ( partial ) si A Muresanu ( Spitalului municipal)

  – Platou Teatru , Primarie , Muzeu , Monument Horea Closca si Crisan si Parcul Teilor.

                                                        

  – încărcarea zăpezii în mijloacele de transport puse la dispoziţie de SC Domeniul Public SA si transportul acesteia in cele patru zone stabilite respectiv : str. Petru Maior, Poiana pasune ,capat str. A.I.Cuza si str Alba Iulia (mal Aries).

  – Personal de coordonare – ing.Oarga Vladimir – director.

  – ing.Adrian Coltor – sef sector.

  – ec.Popescu Marian – sef sector .

  – ing. Pacurariu Sebastian-şef sect mecanizare-parc auto

 

 3. Mod de intervenţie

  a. În cazul apariţiei poleiului şi a zăpezii, începând cu data respectivă SC Domeniul

Public SA , va asigura un comandament de coordonare a activitatii în regim minimal, pe schimburi, câte o echipă de intervenţie compusă din muncitori şi doua autospeciale încărcate cu material antiderapant, care să acţioneze de urgenţă pe străzile intens circulate specificate la pct. 2 , precum şi personal care să coordoneze realizarea acţiunilor. Acest lucru se va comunica în scris Primarului municipiului Turda.

  b. Monitorizarea evolutiei depunerilor de zapada sau a producerii de polei va fi asigurata de membrii comandamentului de coordonare pe toata perioada anotimpului friguros. In cazul aparitiei unor situatii deosebite privind depuneri de zapada sau producerii de polei ,depistate de angajati ai primariei ,Politiei sau Politiei locale ,acestea vor fi transmise de urgenta comandamentului de coordonare a deszapezirii instituit la nivelul SC domeniul Public SA : – tel. 0728287513 .

  c. În funcţie de evoluţia vremii, în perioada imediat următoare se va acţiona:

  – În cazul unei căderi de zăpădă cu depunere având o grosime de peste 10 cm, se va interveni cu gredere tractate , iar când grosimea stratului de zăpadă este mai mare de 20 de cm se va interveni şi cu autogrederul pentru degajarea părţii stradale şi redării circulaţiei. Se va acţiona pe tronsoanele de drum în pantă, curbe, rampele de acces pe poduri, staţiile de autobuz şi locurile aşteptare clienţi taxi.

– Pe străzile nespecificate la pct .2 până la grosimea stratului de zăpadă de 30 cm se va acţiona manual prin locatarii străzilor respective iar la grosimea de peste 30 de cm, se va interveni şi cu utilaje din dotarea SC Domeniului Public SA .

  SC Domeniul Public SA Turda va prezenta lunar , pe schimburi echipele de intervenţie şi utilajele stabilite pentru fiecare caz în parte şi personalul de supraveghere nominalizat , pentru coordonarea acţiunilor în cele două situaţii de intervenţie.

 

SPATIILE DESTINATE CAZARII SI HRANIRII PERSOANELOR FARA ADAPOST SAU SURPRINSE IN TRAFIC, AFECTATE DE FENOMENE METEOROLOGICE DEOSEBITE.

               

In cazul producerii ,in sezonul rece , a unor fenomene meteorologice periculoase cum ar fi scaderea temperaturilor si caderi abundente de zapada ,insotite de intensificari ale vantului la nivelul municipiului Turda au fost instituite mai multe spatii de relocare ,cazare si hranire a persoanelor fara adapost sau surprinse in trafic de fenomene meteorologice periculoase.

              In cazul persoanelor fara adapost ,afectate de fenomenele meteorologice extreme au fost stabilite doua spatii pentru cazarea si hranirea acestora:

Denumire

Adresa

Nr. locuri

Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost

Str. Avram Iancu nr. 12

46

Spitalul municipal Turda

Str. Andrei Mureşanu nr. 12-16

3

In cazul persoanelor surprinse in trafic sau afectate de fenomene meteorologice periculoase la nivelul minicipiului Turda au fost stabilite patru spatii pentru relocarea ,cazarea si hranirea persoanelor surprinse in trafic:

Localitatea

Locul de dispunere

Nr.locuri

cazare

Nr.locuri

servit hrana

Nr.portii

care se pot prepara

Daca spatiile sunt incalzite

Observatii

Turda

Colegiul Tehnic dr.I.Ratiu Str.Aurel Vlaicu nr 3.

20

da

Turda

Colegiul Tehnic

Str.Basarabiei nr.48.

40

200

400

da

Turda

Liceul Teoretic Liviu Rebreanu

Str. Tineretului nr.6

40

da

Turda

Colegiul Emil Negrutiu

Str.Agriculturii nr.27

60

200

200

da

 

 

PRESEDINTELE COMITETULUI LOCAL

PENTRU SITUATII DE URGENTA

PRIMAR

Cristian Octavian MATEI

 

DIRECTOR EXECUTIV SEF S.V.S.U.

  Emil DARDAI Mihai ZAHAN

 

 STADIUL PREGATIRII PENTRU SEZONUL RECE 2016 – 2017

UTILAJE DE DESZAPEZIRE

 

 

 

Nr

crt

Denumirea operatorului economic cu care s-au incheiat contractul de deszapezire

Utilaje de deszapezire apartinand operatorelui economic

Utilaje de deszapezire apartinand autoritatilor locale

Utilaje de deszapezire in rezerva

1.

S.C.DOMENIUL PUBLIC S.A.

1.IVEKO TRAKER – autobasculanta 24 to – dotata cu o lama montata în partea din faţă a autobasculantei si răspânditor material antiderapant – 1 buc.

1. Camion SAVIEM

 

 

2.Încărcător frontal – asigură încărcarea cu material antiderapant – 2 buc.

 

 

 

 

3.Gredere tractate – 2 buc.

 

 

 

 

4.Tractor rutier cu plug pentru zapada – 1 buc.

 

 

 

 

5.Autobasculanta 10 to -1 buc.

 

 

 

 

6. Autobasculanta 16 to – 1 buc.

 

 

 

 

7. Autogreder – 1 buc

 

 

 

 

8. Buldoexcavator cu lama – 1 buc.

 

 

 

 

9.Autoutilitara tip Ford – 1 buc

 

 

 

 

 

 

 


SEF S.V.S.U.

Mihai ZAHAN

 

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Selecție parteneri în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020

UAT Municipiul Turda anunță organizarea unei proceduri de selecție a partenerilor privați pentru încheierea unui Acord de Parteneriat, în vederea...

Close