Polițiștii vă fac recomandări pentru prevenirea furturilor din locuință și a înșelăciunilor

1.Prevenirea furturilor din locuință:

Pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi, vă recomandăm câteva măsuri simple dar eficace care, în primul rând să-l determine pe infractor să renunţe să atenteze la proprietatea dumneavoastră şi, în al doilea rând, dacă încearcă să vă spargă locuinţa, această activitate să nu fie o reuşită:
Sistemele de siguranţă performante reduc considerabil riscul evenimentelor neplăcute.
Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.
Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.
Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.
Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.
Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.
Dacă doriţi să angajaţi zilieri sau îngrijitori, verificaţi înainte identitatea acestora.

Furturile din locuinţe sunt favorizate de neglijenţa proprietarilor care îşi lasă proprietatea nesupravegheată.
ATENŢIE!!!
Diverşi cerşetori sau persoane care solicită sume de bani în scopuri caritabile se deplasează prin cartiere, din uşă în uşă. Intră în locuinţe şi profitând de neatenţia proprietarului fură obiecte care le sunt la îndemână. De multe ori ei găsesc uşile descuiate, proprietarii fiind la vecini, pe scară, în beci s.a.

Nu uitaţi că hoţii au moduri ingenioase de a vă face să-i lăsaţi de bunăvoie în locuinţe: se dau drept instalatori, vă verifică apometrele, contoarele de gaz.

Fiţi precauţi cu persoanele pe care le lăsaţi în locuinţă şi supravegheaţi-le tot timpul.

Când plecaţi de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp:
rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;
spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;
închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;
pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;
atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi;
obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă.

2.Pentru prevenirea unei înșelăciuni:
Să fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin, prin telefon, că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani sau atunci când sunteţi anunţaţi că o rudă are nevoie de ajutorul dumneavoastră!
Să manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (CNP, serie, nr. buletin, număr de cont s.a.) şi cu atât mai mult când vi se cere să plătiţi diverse taxe pentru a intra în posesia așa-zisului premiu.
Dacă totuşi plătiţi, păstraţi actele doveditoare ale plăţilor efectuate pentru a ajuta poliţia în anchetă.
verificaţi amănunţit datele la firmele unde se presupune că sunteţi câştigător înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani;
Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini.
Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!
Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Investitii in comuna Negrilesti

Cabinete medicale moderne, farmacie, cabinet stomatologic și locuințe pentru medici în comuna Negrilești. Investiția este de peste 870.000 lei asigurată...

Close