ISU Cluj – Măsuri de siguranță cu privire la utilizarea instalațiilor de gaze naturale

Având în vedere evenimentele produse în ultima perioadă pe raza municipiului Cluj-Napoca dorim să readucem în atenția cetățenilor câteva măsuri de siguranță cu privire la utilizarea instalațiilor de gaze naturale.

Astfel, în cazul în care se simte mirosul specific de gaz în interiorul locuinţei, cetăţenii sunt rugaţi să aplice următoarele măsuri de siguranţă:

o să stingă toate sursele de foc;

o să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele;

o să nu manevreze aparate electrice/electrocasnice/electronice;

o să nu aprindă lumina;

o să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale;

o să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al furnizorului de gaze naturale (E.ON Gaz Distribuţie – 0800.800.928 – număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă sau 0265.200.928 – număr taxabil cu tarif normal, iar CPL CONCORDIA Filiala Cluj: 0730-660.770; 0730-660.771; 0264-207.980 numere taxabile cu tarif normal) sau numărul de urgență 112

 

Pentru prevenirea evenimentelor care pot fi generate în urma acumulărilor de gaze naturale, sunt recomandate următoarele măsuri de siguranță:

Verificarea şi revizia instalaţiilor de gaz – pentru siguranţa fiecărei familii.

Remedierea neconformităţi în instalaţiile de gaz, depistate la verificări şi revizii se face exclusiv prin intermediul firmelor autorizate.

Improvizaţiile la instalaţii şi manevrarea incorectă a aparatelor pe gaz constituie un permanent pericol de explozie.

Pentru a evita evenimente cu consecinţe atât de grave, consumatorii casnici trebuie să elimine orice posibilitate de montare ilegală a unor racorduri la instalaţiile interioare de utilizare a gazelor naturale.

Orice modificare la instalaţiile interioare trebuie realizată exclusiv prin intermediul unor firme specializate şi autorizate.

Consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere a arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaz, aceasta fiind una din cauzele cele mai frecvente ce stau la baza exploziilor.

Asiguraţi ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără liberă.

Instalaţiile interioare de gaz se pot degrada în timp – îmbinări slăbite, robineţi care nu mai prezintă o etanşeitate completă, fisuri etc. – acestea putând duce la acumulări de gaze.

Pentru a evita acumulările de gaz este necesară efectuarea verificărilor şi reviziilor periodice la instalaţiile de gaz, obligatoriu o dată la doi ani pentru verificări, şi o dată la zece ani pentru revizii de către firme specializate în domeniu, autorizate de A.N.R.E.

Curăţarea coşurilor de fum este esenţială pentru prevenirea unor evenimente grave.

Verificarea şi curăţarea coşurilor de fum este recomandabil să fie făcută de cel puţin două ori pe an – neapărat o dată înaintea începerii sezonului rece – şi exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau persoanelor autorizate în acest sens.

Nu obturaţi canalul de fum!

Aerisiţi încăperile înainte de aprinderea focului.

Un simplu apel telefonic poate preveni apariţia unor evenimente grave.

Dacă simţiţi miros de gaz într-un imobil sau pe stradă, apelaţi de urgenţă dispeceratul de urgență al furnizorilor de gaze naturale sau numărul de urgență 112.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Noi perspective favorabile pentru reabilitarea cu bani europeni a unor drumuri judeţene

Preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Cluj, domnii Marius Mînzat, Călin Tuluc, şi Vakar Istvan, împreună cu şefii celorlalte consilii judeţene...

Close