Informaţii utile pentru cetăţenii români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate!

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud vă aduce în atenţie situaţii în care cetăţeni români, care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate ne-au semnalat nereguli, ilegalităţi în momentul în care au apelat la serviciile unor firme private de plasare a forţei de muncă sau chiar la persoane fizice care s-au interpus activităţii de mediere.

Este important de ştiut faptul că, accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face pe mai multe căi, respectiv prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală.

Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu, iar dacă doriţi să aplicaţi trebuie să selectaţi doar ofertele marcate cu steagul UE.

Agenţia Naţionlă pentru Ocuparea Forţei de Muncă, gestionează portalul national EURES www.anofm.eures, unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români. Serviciile oferite de către consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE sunt gratuite.

Sugerăm cetăţenilor care apelează la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate ca, înainte de plata oricărui comision sau taxă, să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma, pentru a se interesa dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată, să analizeze atent, înainte de semnare, contractele de muncă sau contractele de mediere care trebuie să respecte prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată. Datele de contact ale inspectoratelor teritoriale de muncă le puteţi accesa la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/contact

De asemenea, vă informăm că, în România persoanele fizice nu pot desfăşura activitate de mediere a forţei de muncă în străinătate.

Vă sugerăm ca, orice încălcare a prevederilor legale în activitatea de mediere a forţei de muncă în străinătate, să fie sesizată autorităţilor competente.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Condiții favorabile pentru investițiile în pomicultură în noua sesiune pentru obținerea finanțărilor nerambursabile

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale primește în sesiunea de cereri de proiecte solicitări de finanțare pentru submăsura 4.1a – Investiții

Close