În luna octombrie Mocăniţa va circula doar în zilele de joi, vineri, sâmbătă şi duminică

Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se află chiar în nordul României, la graniţa cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Pe o rută de aproape 60 kilometri distanţă circulă – pe lângă locomotive Diesel – până astăzi locomotive cu abur înfocate cu lemn, lucru prin care CFF Vişeu de Sus (prescurtare de la Calea Ferată Forestieră) devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră adevărată, care funcţionează cu abur.

Linia care a fost construită dupa ecartamentul austro-ungar de 760mm, duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Calea ferată trasează o zonă împădurită enormă, unde nu există drumuri sau sate, ci este locuită doar de urşi şi lupi.

Utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului s-a iniţiat de la începutul sec. al XVIII-lea, sub imperiul austro-ungar. Coloniştii vorbitori de limba germană au pătruns primii în pădurile virgine şi cu ajutorul plutăritului au adus lemnul tăiat la gaterele din Vişeu de Sus.

În 1932 s-a început construcţia la Calea Ferată Forestieră, care în comparaţie cu plutăritul însemna un enorm progres tehnic.

Căile ferate forestiere s-au răspândit în acea vreme în toată Europa, în special în zona carpatică. Principiul lor de funcţionare era simplu: urmând cursul râului, a fost necesară o rază îngustă a curbelor (de aceea calea ferată are ecartament îngust); era în aşa fel organizat încât trucurile goale pentru lemn erau trase de locomotivele mici în sus, pe când trenurile cu mare încărcătură coborau la vale, înspre gater, doar din când în când ajutate de locomotive şi înfrânate.

Deşi în majoritatea ţărilor europene, cel mai târziu după anul 1945 căile ferate forestiere au fost înlocuite cu drumuri forestiere, în România acestea s-au menţinut destul de mult.

În 1970 administraţia silvică publică se practica pe o distanţă de peste 3000 km, până în anul 1986 România chiar a mai fabricat noi locomotive cu abur pentru căile ferate forestiere şi în 1989 încă au mai existat peste 15 căi ferate forestiere cu puţin peste 1000 km de şină.

Schimbările economice de după ’90 au avut efecte fatale asupra CFF-urilor naţionale de atunci: pe parcursul a câtorva ani au fost toate scoase din funcţiune, demontate, locomotivele şi vagoanele date la fier vechi sau vândute. Singura cale ferată forestieră care astăzi mai funcţionează este Mocăniţa de pe Valea Vaserului. Ea îşi îndeplineşte până astăzi scopul său iniţial de cale ferată forestieră, transportul lemnelor.

Exploatarea feroviară este realizată din anul 2003 de firma română R.G.Holz Company S.R.L., căreia îi aparţine de asemenea şi suprafaţa depoului şi majoritatea vagoanelor şi locomotivelor. La fel ca şi înainte, calea ferată şi o mare parte din pădurile de pe Valea Vaserului sunt în proprietatea statului.

Plecarea: ora 09:00 din gara CFF Vişeu de Sus

Sosirea: Aprox. la ora 14:30 înapoi la Vişeu de Sus

Program: joi, vineri, sâmbătă şi duminică

Traseul: Vişeu de Sus – Paltin (km 21,6)

Preţ: Adulţi: 53 RON/pers; Studenţi: 43 Ron/pers; Copii 6-16 ani: 35 RON/pers.

Mocăniţa Special: Desigur, noul pachet al acestui sezon este disponibil şi în această perioadă cu preţurile:
Adulţi: 93 Ron/pers., Studenţi/Pensionari: 83 Ron/pers. şi Şcolari: 63 Ron/pers.

Inclus în pachet: Bilet, platou grill, o băutură răcoritoare, o cafea, un desert patiserie

Rezervări: Grupuri de peste 15 persoane sau cu Pachetul Mocăniţa Special: 0744 686 716 sau pe
e-mail: [email protected] Biletele se pot cumpăra si online – http://shop.cffviseu.com:8880/

Alte servicii: Bar (staţia gara – Cafe – muzeu Elefant),cazare în trenul-hotel Carpatia Express (doar cazare cu mic dejun)

Acordaţi atenţie trenurilor speciale de sărbători care conţin pachete de servicii şi pot să apară modificări la preţuri.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

TURA CU COPACI 2! Hai la pedalat! Un eveniment organizat de tine!

TURA CU COPACI 2 este un eveniment care se desfăşoară O DATA PE LUNA, la inceputul fiecărei luni, in limita

Close