Dragobetele saruta fetele! Astazi, romanii celebreaza Dragobetele, sarbatoare populara semnificand venirea primaverii.

Dragobetele este o sarbatoare exclusiv romaneasca, celebrata pe 24 februarie sau in unele locuri pe 28 februarie, 1, 3 sau 25 martie.

Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul romanesc al sarbatorii Valentine’s Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii. Traditia se pastreaza cu precadere in sudul si sud-vestul Romaniei.

Potrivit etnografului Marcel Lutic de la Muzeul de Etnografie al Moldovei, etimologia acestei sarbatori populare ar fi „Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul”, sarbatoare religioasa celebrata pe 24 februarie, care in slava se numeste Glavo-Obretenia. Romanii au adaptat-o, astfel aparand sub diverse nume („Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”) in perioada Evului mediu, pana cand s-a impus in unele zone (sudul si sud-estul Romaniei) ca Dragobete.

Aceasta explicatie este data si de „Micul dictionar academic”, care atesta folosirea cuvantului din anul 1774. Traditia spune ca in ziua de Dragobete fetele si flacaii, imbracati de sarbatoare, se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute flori de primavara. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor tinerii stateau si vorbeau. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. De aici, se pare, provine expresia Dragobetele saruta fetele!.

Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii. In ziua de Dragobete, nu se sacrifica animale, pentru a nu strica rostul imperecherilor. Fetele mari strang de cu seara ultimele ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat va fi folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru descantece de dragoste. In plus, se spune ca barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul. In aceasta zi nu se coase si nu se lucreaza la camp si se face curatenie generala in casa, pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Astazi incepe Tirgul de dragobete si martisor!

Lume, lume.....hai la martisoare! Vino cu mic cu mare la Tirgul de Dragobete si martisor din centrul Bistritei. Incepe astazi

Close