Din „culisele” unui proiect de voluntariat. A 5- a ediţie a Cupei Lions la ŞAH

Cum să facem să fie mai bine decât celelalte 4 ediţii? Ce am învăţat din organizarea ultimei ediţii? Cam aşa am început, în toamna 2016. Primul răspuns pleacă de la întrebarea conexă: cine este factor-cheie? Desigur, profesorii din şcoli. Dânşii trebuie mobilizaţi mai puternic! Aşa că, urmare unei discuţii cu inspectorul şcolar de resort, dl. Dinu Oniţa, am reuşit să convingem: da, proiectul merită trecut în Calendarul acţiunilor şcolare judeţene 2017, ceea ce înseamnă că munca depusă pentru convingerea elevilor, antrenarea lor, timpul alocat competiţiei la nivel zonal (cele 7 zone: Bistriţa, Valea Şieului, Lechinţa-Teaca, Beclean-Uriu, Năsăud, Ilve-Feldru-Sîngeorz Băi, valea Bârgăului) şi judeţean, de domnii profesori, va fi recunoscută şi pe plan profesional. Următoarea întrebare conexă: cum putem să îi sprijinim pe domnii profesori? Nişte jocuri de şah cu siguranţă le vor fi de folos: prin urmare le-am bugetat, cu sprijinul preşedintelui Asociaţiei de Şah, Paul Rusan, pentru achiziţionarea în cele mai bune condiţii: 56 jocuri , adică pentru fiecare zonă câte 8 jocuri de şah, (după 5 ani de la prima dotare, se impunea). Legat de finanţare, am găsit şi un sponsor, CIRCUIT S.R.L. Bistriţa, producător de produse electronice, care crede în virtuţile binefăcătoare ale şahului.

Când să se desfăşoare zonala, dar judeţeana? Numai domnii profesori pot stabili acest lucru, aşa că am rugat-o pe minunata noastră colaboratoare, doamna Paraschiva Borş, profesoara de sport de la Liceul de arte Bistriţa, să ne faciliteze dialogul cu aceştia, fiindcă pe lângă vechii pasionaţi “antrenori” de şah la nivel şcolar (Leon Zăgrean, Sandu Gherman, Doru Mătieş), avem colegi noi de competiţie: Ana şi Claudiu Runcan, Nastasia Cira, Ana Szabo, Marin Ilieş, Constantin Marin.

Fişa proiectului, cuprinzând cine, când, unde, cât… am supus-o atenţiei colegilor din Club şi a fost aprobată în plenul Asociaţiei, aşa că trebuie să trecem la fapte: am comandat jocurile de şah în primul rând, care au fost şi distribuite în această primăvară domnilor profesori, graţie colegului nostru, Alex Mureşan. Planificasem să facem afişe, să fie răspândite în şcoli…dar, le-am ratat de data asta…de învăţătură pentru anul viitor!

La zonala din această primăvară, circa 300 de copii şi 40 de profesori din tot judeţul au răspuns DA chemării la competiţie. Pentru centrele cu profesori noi, am cerut sprijinul Asociaţiei de şah, pentru arbitraj, ajutor care a venit prompt. Din partea noastră 7 colegi au spus şi ei da la acţiunea de stabilire a câştigătorilor şi înmânarea diplomelor: Puiu Cocean, Andrei Rusu, Cornelia Macarie, Alex Mureşan, Ovidiu Cliţan, Paul Seplecan, Aurel Onigaş. Dar, membrii clubului sunt angrenaţi în propriile activităţi, probleme, aşa că, se mai întâmplă şi „rateuri”: în trei zone, colegii stabiliţi iniţial nu au putut participa, dar, noi fiind o echipă puternică, s-au oferit operativ Silviu Creţu, Cornel Ilieşi, Mihai Bilegan.

La judeţeana ţinută în 31.05.2017 ca de obicei la frumoasa sală a Liceului de arte, ne-a întâmpinat directorul liceului Vasile Duda, care a şi ţinut o scurtă cuvântare. Inimosul Alex a rezolvat pe ultima sută cupele, medaliile, apa şi biscuiţii pentru copii şi, a felicitat copiii şi pe cei prezenţi pentru dedicare. Diplomele, semnate de cei doi preşedinţi de Asociaţii colaboratoare (Lions şi Şah Bistriţa), au fost scrise, pe baza foilor de arbitraj definitivate şi anul acesta de Radu Chima, şahist de marcă a judeţului, dar, surpriză, şi de campioana noastră, eleva Briana Bălan, susţinută de Clubul Lions. Doar statele de plată au mai rămas de completat pentru primii 4 copii de la cele 4 categorii: fete, băieţi, clasele I-IV respectiv V-VIII, dar şi pentru antrenorii-profesori, total peste 2.000 lei premii. Ceremonia de premiere poate sa înceapă! Cei 34 de copii toţi sunt de fapt câştigători!!

La a 100-a aniversare de existenţă a cluburilor Lions în lume, a V-a ediţie a Cupei Lions la şah s-a încheiat cu bine!

S.H., Clubul Lions Bistriţa

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

POLIȚIȘTII BISTRIȚENI LA DATORIE ÎN MINIVACANȚA DE RUSALII

Pentru siguranţa cetăţenilor, în minivacanța din perioada 1-5 iunie a.c., poliţiştii bistriţeni au acționat pentru prevenirea evenimentelor nedorite şi pentru...

Close