Din 24 pana pe 30 ianuarie Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar si prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

La nivelul judeţului Bistrita Nasaud, numarul total de cazuri aflate in evidenta este in continua crestere, atat pentru cancerul de col uterin 671 cazuri la sfarsitul anului 2015, cat si pentru cancerul de san 802 cazuri la sfarsitul anului trecut.

La programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin in cei trei ani si jumatate de la debutul programului doar 16,88% dintre femeile eligibile din judetul nostru au participat la testarea gratuita anual ramanand fonduri neutilizate.

Anul acesta activitatile de prevenire cuprind studii privind barierele in participarea la programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, intalniri cu personalul din asistenta medicala primara si din asistenta medicala comunitara; formarea unor voluntari , activitati informative, realizarea si distribuirea unor materiale informative si promotionale.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica.

Actiunile se desfasoara în parteneriat cu Societatea Romana de Cancer, Asociatia „Clubul Amazoanelor Bistritene”, Asociatia„Ascendent”, Cabinetul Judetean de Planificare Familiala si Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita Nasaud.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Se schimba programul audientelor la Primaria Bistrita

Începând din această săptămână, programul de audienţe la Primăria municipiului Bistriţa se va desfăşura în fiecare zi de miercuri, de...

Close