Cercetătorii clujeni trag la imprimantă…ciocolata

Cercetătorii din Cluj care au realizat o imprimantă 3D, vor să o folosească pentru a produce obiecte din ciocolată. Eugen Guţiu, Vlad Rădoescu şi Alex Capra sunt cei trei cercetători care în 2014 au început să inoveze având la bază ideea imprimantei.

Inovaţiile aduse de ei acestui tip de dispozitiv au făcut din acest obiect o unealtă foarte ultilă pentru atelierele de design, proiectare şi creaţie. Rezultatul a fost o imprimantă uşor de utilizat, un produs open-source uşor de personalizat, spune Eugen Guţiu, unul dintre cei trei creatori ai imprimantei 3D dezvoltate la Cluj. ”Am creat o imprimantă 3D mică, cu un volum destul de mare de printare, foarte fiabilă, la un preţ rezonabil, la 1500 de lei, care poate fi foarte uşor modificată, îmbunătăţită şi chiar ne putem mândri cu ea”, a spus Eugen Guţiu.

Imprimanta 3D creată la Cluj se numeşte The Bug, adică gândacul. Ea a fost testată deja şi funcţionează cu plastic şi cu lemn, însă creatorii ei spun că imaginaţia în ceea ce priveşte folosirea ei este fără limite. “Lucrăm acum la un extruder de ciocolată, este în stagiul de proiect, dar sperăm ca în două săptămâni-trei să fie şi realizabil şi o să-l testăm. Ar fi foarte frumos să putem face o piesă de ciocolată, cum dorim”, a mai spus clujeanul.

Imprimanta poate reproduce orice obiect încape în interiorul ei: de la proteze dentare, corpul unul carburator, carcase de telefoane mobile, machete de implanturi medicale. De altfel, imprimante create de cercetătorii clujeni au fost folosite, deja, în cercetarea medicală pentru a printa implanturi dentare folosite în combinaţie cu celule stem. O caracteristică foarte ultilă a acestei impriante este şi faptul că îşi poate face singură propriile piese de schimb.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Mii de cetăţeni străini locuiesc în Cluj Napoca. Cei mai mulţi sunt din Franţa

Aproape 7000 de cetăţeni străni locuiau la sfârşitul anului trecut în Cluj Napoca. La sfârşitul anului trecut, în evidenţele serviciului

Close