Bistrita Verde: Cea de-a 4-a ediţie a campaniei TrafficSnake România debutează astăzi

În 10 oraşe din ţară, anul şcolar începe, printre altele, cu implementarea celei de-a patra ediţii a campaniei „OSCAR, ŞARPELE HOINAR”, versiunea TrafficSnake Game (TSG) în România. Peste 8500 de elevi vor participa anul acesta la campania care a fost creată pentru a încuraja elevii, părinţii şi cadrele didactice să adopte metode durabile de deplasare către şcoală, cum sunt mersul pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. În primii trei ani, campania s-a organizat în paralel în 20 de ţări europene. Deja după primii doi ani de derulare a campaniei, România ocupa primul loc, înscriind cel mai mare număr de şcoli şi realizând economii importante de combustibili şi emisii de CO2.

La cea de-a 3-a ediţie (2016) a campaniei „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” s-au înregistrat economii de peste 78.000 km care nu au mai fost parcurşi cu maşina, conducând la o reducere de peste 13.000 kg a emisiilor de CO2.

Anul acesta campania debutează, ca şi în anii precedenţi, sub egida Săptămânii Europene a Mobilității. Cele 50 de şcoli înregistrate vor juca TSG în perioada 18 – 29 septembrie, în 11 localităţi: Bistriţa, Braşov, Călăraşi, Deva, Făgăraş, Gheorgheni, Moineşti, Odorheiu Secuiesc, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea şi Târgu Mureş.

Mergând pe jos sau cu bicicleta, copiii devin conştienţi de mediul înconjurător şi îşi dezvoltă aptitudini privind siguranţa în deplasare, precum şi capacitatea de a anticipa acţiunile celorlalţi participanţi la trafic. În plus, mersul pe jos sau cu bicicleta contribuie la atingerea necesarului zilnic de mişcare fizică recomandată. Un alt beneficiu provine din decongestionarea zonelor adiacente şcolilor. TSG îşi propune să combată o serie de percepţii negative privind siguranţa în trafic şi să promoveze modurile de deplasare durabile ca fiind distractive şi sănătoase.

După primele 3 ediţii, „OSCAR, ŞARPELE HOINAR” a înregistrat rezultate record – economii de 34.656 kg CO2 şi 201.486 km deplasări durabile (km care nu au mai fost parcurşi cu maşina):

TSG a generat schimbări de comportament nu doar în perioada campaniei, ci şi pe termen lung. Campania demonstrează că preferinţele elevilor pentru transportul durabil au crescut cu 19% faţă de nivelul de referinţă.

Rezultatele obţinute de fiecare şcoală sau la nivelul fiecărui oraş pot fi vizualizate pe site-ul oficial al campaniei.

Despre TrafficSnake Game

TrafficSnake Game (TSG) are ca principal grup ţintă elevii şi părinţii acestora. Campania constă într-un joc distractiv şi uşor de implementat. Pe lângă jocul efectiv, fiecare şcoală participantă este încurajată să organizeze acţiuni conexe şi să educe elevii cu privire la aspecte legate de trafic şi mobilitate, mediul înconjurător şi sănătate.

Reţeaua TrafficSnake Game a fost creată pentru a extinde şi reproduce acest exemplu în Europa. Principalul scop al reţelei este de a implementa campania TSG, de a extinde impactul acesteia şi de a disemina rezultatele şi experienţele participanţilor. Proiectul european TrafficSnake Game Network, implementat în România de Asociaţia „Oraşe Energie România”, a fost cofinanţat în perioada 2014 – 2016 prin programul Intelligent Energy Europe al Uniunii Europene.

Datorită rezultatelor impresionante pe care campania le-a avut în România şi pentru a continua bunele practici, anul acesta 10 municipii din ţară au decis să finanţeze din bugetul propriu această campanie, semnând în acest sens un acord de parteneriat cu Asociaţia Oraşe Energie România, coordonatorul naţional al campaniei.

Municipiul Bistriţa participă cu 7 şcoli în campanie, cu un număr total de 493 de elevi. Şcolile implicate în campanie sunt: Şcoala Gimnazială nr. 1, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială nr. 4, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”, Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.

Primăria Municipiului Bistriţa încurajează părinţii elevilor ca, pe durata celor două săptămâni de campanie, să adopte metode de deplasare durabile către şcoală, permiţându-le astfel celor mici să-şi dezvolte aptitudini şi deprinderi legate de siguranţa circulaţiei, să devină autonomi şi încrezători, contribuind astfel şi la decongestionarea traficului în zona şcolilor şi, implicit, la reducerea emisiilor poluante.

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare