6!!!! Presa!!!

Asociatia Ecologista „Ecobiectiv” organizeaza un nou concurs de prins si eliberat pesti. De acum, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” are… buletin, pentru ca a ajuns în cel de-al XIV-lea an de existenta. Daca la primele sale editii manifestarea s-a dovedit a fi singura de acest gen din Bihor dedicata în exclusivitate jurnalistilor cu pretentii de unditari, anii care au trecut au aratat ca a si ramas singura organizata cu consecventa. Traditionala competitie se va derula în acest an în cea de a doua sâmbata a lui Ciresar, pe lacul privat de pescuit de agrement din localitatea Sântimreu, proprietate a Asociatiei de Vânatoare si Pescuit „Valea Barcaului”, partener al Asociatiei Ecologiste „Ecobiectiv” în acest proiecþ care au gazduit si editiile precedente ale manifestarii.

Ocazie, pentru unii, de a-si „aerisi” sculele de pescuiþ iar pentru altii de a-si etala talentele de vajnici unditari, „Cupa Presei la Pescuit Sportiv” a reusiþ an de an, sa capteze interesul pasionatilor într-ale pescuitului din breasla presei bihorene. Care, prin prezenta lor, au pastrat vie traditia acestui concurº lansat în urma cu 16 ani dintr-o initiativa menita sa-i adune pe jurnalisti pe malurile baltii sub egida unei relaxante competitii sportive finalizate la un bogracs si-un pahar de vorba.

Istoricul manifestarii
Editia I-a a „Cupei Presei la Pescuit Sportiv” s-a consumat în 6 mai 2000, concursul fiind organizat pe lacurile de pescuit sportiv si de agrement ale bazinului piscicol Cefa, locatia pastrându-si statutul de gazda si în urmatorii patru ani, editia a III-a fiind organizata în 11 mai 2002, cea cu numarul IV pe data de 3 mai 2003, iar cea de-a V-a editie în 8 mai 2004.
În urmatorii trei ani, concursul a fost organizat la Husasau de Criº iar cea de a IX-a editie s-a desfasurat pe Carpodromul Cetariu, în 29 mai 2010. Complexul „Camelot” de la Husasau de Cris si-a recapatat calitatea de amfitrion, gazduind editiile cu numarul X si XI.
„Cupa Presei la Pescuit Sportiv” s-a mutaþ începând din 2014, într-o alta locatie, pe balta de la Sântimreu. Unde, gratie lui Eugen Guba, patronul lacului de pescuit sportiv de agremenþ s-au derulat editia a XII-a, în 31 mai 2014, si editia a XIII-a, pe 30 mai 2015.
La editia precedenta, jurnalistii pescari au reusiþ în cele patru ore de concurº sa scoata la aer peste 37 de kilograme de peste, care a fost apoi eliberat. Câstigatori au fost Dorel Bara (cotidianul „Crisana”) care si-a adjudecat Premiul I cu o captura totala de 10,1 kg. de peste, urmat de Szatmári Tiberiu (site-ul „Informatia de Bihor”) care a prins 7 kg. de peste si de Ciprian Banici (cotidianul „Crisana”) care a adunat în juvelnic 6 kg. de peste. Premiul Special „Cea mai mare captura” i-a revenit lui Bajus András (cotidianul „Bihari Naplo”) pentru un crap care a cântarit 4,5 kg. Însa, alaturi de premianti, câstigatori au fost toti cei 20 de participanti, reprezentanti ai 9 redactii din presa bihoreana, care s-au relaxat în frumoasa locatie de la Sântimreu.

Pescuit sportiv
„Cupa Presei la Pescuit Sportiv” promoveaza conceptul european al pescuitului sportiv „Prinde si elibereaza!”, personalizat la scara locala: „… pestele dupa ce l-ai cântarit iar berea imediat ce o-ai golit”.
Concursul se va desfasura într-o singura mansa de pescuit stationar si va avea durata de 4 ore. Participarea este individuala iar fiecare redactie poate fi reprezentata la jurizare de doi pescari.

Programul manifestarii:
8:00-8:30 – tragerea la sorti a standurilor competitionale
8:30 – concurentii se deplaseaza la stand, având posibilitatea ca, timp de o jumatate de ora, sa îsi monteze ustensilele si sa momeasca locul de pescuit; nu este permisa lansarea unditelor la apa înainte de fluierul de început
9:00 – începutul concursului
13:00 – finalul concursului
13:00-13:30 – cântarirea capturilor
14:00 – festivitatea de premiere
14:15 – masa festiva

În concurs pot participa angajati ai mass-media locale, indiferent de sex ori categoria de vârsta. Fiecare concurent poate sa pescuiasca în concurs cu maxim doua undite, bat fix sau varga cu inele. Sunt admise orice fel de momeli, naturale sau artificiale, si orice fel de monturi.
Capturile de peste 1 kg. vor fi anuntate arbitrilor, cântarite imediat dupa scoaterea din apa, iar apoi eliberate. Restul capturilor se depoziteaza în juvelnic pe toata durata derularii concursului, urmând a fi cântarite la finalul competitiei si apoi eliberate.
Câstigatorii vor fi stabiliti în functie de greutatea totala a pestelui prinº în ordine descrescatoare. Sunt admise toate capturile, indiferent de specie sau dimensiune.
Pestele cel mai mare va atrage Premiul Special „Cea mai mare captura”, fiind apoi scos din concurs de la cântarirea finala a restului pradei, concurentul având posibilitatea de a concura cu restul capturilor pentru premiile I, II si III.
Premiile constau în ustensile si accesorii pentru pescuit si momeli.

Balta ticsita de peste
Complexul de pescuit de agrement de la Sântimreu este proprietatea privata a principalului sponsor al concursului. Situat la 24 de kilometri distanta de Oradea, la periferia localitatii Sântimreu, lacul are suprafata de 0,58 hectare de luciu de apa si este ideal amenajat pentru o partida de pescuit sau doar pentru o iesire la iarba verde. Este bine populat cu frumoase exemplare din speciile caraº rosioara, crap (de pâna la 10 kg.), somn indigen (pâna la 15 kg.), stiuca, amur, crap fitofag.

Accesul este facil, urmând ruta Oradea–Biharea–Marghita. Traseul si punctele de reper care trebuie urmate sunt descrise în cele ce urmeaza.
Dupa iesirea din Biharea, pe drumul spre Marghita, se depaseste localitatea Cauaceu, urmatoarea localitate fiind Salard. Dupa intrarea în Salard, se vireaza la stânga în prima intersectie din care soseaua asfaltata principala se desprinde într-o „bretea” care urmeaza traseul spre centrul localitatii. Dupa viraj, se urmeaza traseul soselei, depasind în partea dreapta (succesiv) biserica ortodoxa, o sala de sporþ unitatea locala de Pompieri, apoi Liceul Tehnologic si o gradinita de copii. Imediat dupa gradinita vine o alta intersectie din care se urmeaza traseul soselei principale spre dreapta, traversând un mic podet si lasând în dreapta o mica balta si un parculet. Se urmeaza traseul soselei principale aproximativ 5 km., iesind din Salard, spre Sântimreu, traversând un pod peste râul Barcau.
Dupa aproximativ 500 de metri de la intrarea în localitatea Sântimreu, în prima intersectie (în care în fata apare un magazin ABC) se vireaza dreapta. Apoi, în partea stânga urmeaza biserica reformata iar imediat dupa aceea soseaua asfaltata se desparte într-o bifurcatie, din care se urmeaza traseul spre stânga, în panta usor crescatoare (nu se coboara spre dreapta!!!). Dupa aproximativ 1 km., la capatul drumului asfaltaþ pe partea dreapta apare complexul de agrement care gazduieste în acest an „Cupa Presei la Pescuit Sportiv”.
Fie ca sâmbata de 11 iunie 2016 sa va ofere o relaxare pe cinste pe malul lacului Sântimreu! Fir întins si… cu râma-nainte!

Sponsorii acestei manifestari sunt firmele bihorene Constructorul Salard, Foreliþ FrigoFrucþ CB Baits si Fir Întins.

Harta Cupa Presei

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

IDEEAPR: Suntem pe val cu pliantul ESTIVAL!

HARTA TIMPULUI LIBER! Are o grămadă de informaţii, dar şi o varietate de locuri unde o găseşti!               Eşti de la

Close