24 Ianuarie – “Mica Unire”

Din punct de vedere istoric, anul 1859 este legat de Unirea Principatelor Române de sub Alexandru Ioan Cuza. Ziua de 24 Ianuarie 1859 aduce în prim plan personalitatea înfăptuitorului Unirii, patriot cu idei liberale – domnitorul Cuza.

              “Unirea este îndeplinită. Naţionalitatea Română este întemeiată. Acest fapt mareţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldura de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor. Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 şi 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn. Alesul vostru va da astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!se arăta în Proclamaţia înfăptuirii Unirii.

              Aniversarea celor 157 ani de la Mica Unire, voinţa înfăptuirii Moldovei cu Ţara Românească ne reaminteste de spusele matinale ale lui Nicolae Grigorescu care îi relata lui Vlahuţă – “ne vine vestea ca s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal, şi fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Ieşeau oamenii în drum, care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele. Da’ unde mai stă cineva în casă? Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie.”

La apariţia Domnului, lumea a isbucnit în urale, două muzici miliare, una din Iaşi şi alta din Bucureşti, precum şi tarafe de lăutari, cântau Hora Unirii şi un imn al vremii ‘Timpuri de Mărire’. Valuri de flori s-au revărsat în calea Domnului, care s-a scoborât din diligenţă“.

Precum Domnitorul Cuza a încins Hora Unirii cu mulţimea de oameni adunată să sărbătorească înfăptuirea acesteia, vă invităm astăzi, 24 Ianuarie 2016, începând cu orele 18:30, pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Turda, să jucăm HORA UNIRII, iar în jurul orelor 18:40, în aceeaşi locaţie, puteţi asista la focul de artificii pregătit pentru dumneavoastră.

Vă reamintim că de la orele 17:00, de pe scena Teatrului “Aureliu Manea” Turda, vă vor încânta soliştii: Oana Venţel, Nicoleta Hădărean, Lorena Hideg, Milena Bandits, Crina Praţa, Emilia Haţegan, Maria Lazea, ansamblurile folclorice: “Datina Turdeană”, „Comori Ardelene”, „Muguri de pe Arieş” şi membrii formaţiei “TurdaTin”. La spectacolul folcloric dedicat Unirii Principatelor Române intrarea este liberă!

Transport marfa in Cluj – Transport mobila Cluj si mutari mobila Cluj – Ceasuri barbatesti – Ceasuri dama – Ochelari de soare

Mesajul domnului Primar Tudor Ştefănie îndreptat către Înaltpreasfinţia Sa Andrei Andreicuţ

Aniversarea zilei de naştere a Înaltpreasfinţiei Sale Andrei Andreicuţ îmi oferă prilejul să îi transmit urările personale de sănătate, având...

Close